Duurzaamheid
In Nederland gebruiken we al zo’n 37 miljoen zonnepanelen en hiervan liggen er ruim 1,3 miljoen op huizen, bedrijfspanden en geluidswallen. Vele mensen hebben de voordelen van zonnepanelen dus al ingezien, maar wat zijn de duurzame voordelen precies? We hebben ze op een rijtje gezet:
Weinig CO2 uitstoot
Het bekendste voordeel is natuurlijk de positieve invloed op het milieu door de lage CO2 uitstoot. Zo bespaar je met 10 zonnepanelen op jouw dak al 1.400 kilo CO2 per jaar. In de productie van zonnepanelen komt er wel wat CO2 vrij, maar na twee jaar zonnestroom opwekken heb je deze energie alweer bespaard. Als je bedenkt dat zonnepanelen zeker 25 jaar meegaan, zijn de overige 23 jaar dus pure milieuwinst.
Zonnepanelen zijn recyclebaar
Het belangrijkste bestanddeel van zonnepanelen is silicium. Dit wordt gemaakt van zand en dat is één van de meest voorkomende grondstoffen op aarde. Verder wordt er ook nog metaal en een klein beetje plastic gebruikt in een zonnepaneel. Dit betekent dat zonnepanelen voor een groot deel gerecycled kunnen worden wanneer ze hun werk niet meer kunnen doen.
Er zijn al tests geweest waarbij het producenten van zonnepanelen is gelukt om maar liefst 96% van de panelen te recyclen. Dat betekent dat de uiteindelijke afvalhoop erg klein is.
Zonlicht raakt nooit op
Zonnestroom kun je eindeloos opwekken. Zelfs als er bewolking is, wekken zonnepanelen gewoon stroom op. Veel mensen denken dat de zon altijd moet schijnen en de zomer dus de ideale periode is om energie op te wekken, maar dit is dus niet persé zo! Bij hogere temperaturen is de opbrengst zelfs iets lager, omdat de omvormer dan te warm wordt en de efficiëntie afneemt.